Wat als ik nooit goed genoeg ben? (2023)

In juni 2023 heeft Janneke Veerman een drieweekse Artist in Residence gedaan in de Batterij aan de Sloterweg bij GinDS, Hoofddorp. Vanaf het moment dat zij in de batterij aan de slag ging, liep ze tegen het fenomeen 'Imposter Syndrome' aan: het gevoel anderen te bedriegen op het gebied van de eigen deskundigheid. Dit bracht haar ertoe om al haar onzekere gedachten tijdens het creatieve proces op te schrijven en deze rondom haar werkplek aan de muren te hangen. 

 

Deze geschreven gedachten zette ze later om in cyanotypes, een oude fotografische techniek die gebruikmaakt van uv-licht om de teksten vast te leggen op lichtgevoelig materiaal, wat resulteert in afdrukken met een karakteristieke blauwe tint. De gedachten kregen op deze manier een waardevolle en verheven status. Het langzame maakproces van cyanotypie bood haar tegelijkertijd de mogelijkheid om bewust met iedere gedachte om te gaan. 

 

Door de gedachten tastbaar te maken en ze te bundelen in een veelheid, biedt het een mogelijkheid tot bewustwording en reflectie. De verbinding van zinnen met elkaar, waar sommigen meer weggevaagd zijn dan anderen, en de diepblauwe kleur verheffen de gedachten bijna tot poëzie.